Tango 1916 - 1918

Veistämöntori (Pakkarinkatu) 3

 

Keskustan ulkopuolelle, Veistämöntorille, perustettu elokuvateatteri Tango avattiin yleisölle huhtikuussa 1916. Hankkeen takana oli Johannes Georg Wallin. Erään tiedon mukaan Wallin olisi rakennuttanut peräti uuden teatterirakennuksen, toisen tiedon mukaan teatteri olisi sisustettu Kare Bäckströmin suunnitelmien mukaan vuonna 1909 rakennettuun tiiliseen asuin- ja ulkohuonerakennukseen. Teatterirakennus oli melko pieni, mutta siitä huolimatta varustettu parvekekatsomolla. Tämän johdosta istumapaikkoja oli kuitenkin noin 170.

Tangon historian selvittäminen lehtitiedoista on ollut hankalaa, sillä teatteri ei liiemmin ilmoitellut ohjelmistostaan Turun Sanomissa. Liekö syynä vuoden 1915 viimeisessä Turun Sanomissa ollut nihkeänkuuloinen uutinen joka kertoi että ”Veistämöntorille rakennetaan kovalla kiireellä eläväin kuvain teatteria, lisää vain rahankulutuspaikkoja!”

Perimätiedon mukaan ennen Tangon avajaisia Wallin antoi alueen lapsille teatterinsa avajaismainoksia jaettaviksi ihmisille, ja tehdystä työstä palkkioksi vapaalippuja. Liput kelpasivat, mutta ilmeisesti mainokset eivät saavuttaneet tarkoitettua kohderyhmää, sillä avajaisissa oli yleisönä ollut ”täys salillinen räkänokkassi kakaroi”.

Toisen muistitiedon mukaan Wallin ei itse työskennellyt teatterissaan, vaan sitä hoiti aiemmin Biografi Teatterissa vahtimestarina ollut Auer –niminen herra. Tämä monitoimimies myi ensin liput, sitten laittoi koppalakin päähänsä ja laski väen saliin, sitten kuulutti yleisölle näytöksen alkavan, jonka jälkeen kipusi konehuoneeseen esittämään elokuvaa. Legendan mukaan Herra Auer esitti elokuvat veivaamalla projektoria käsikammesta, vaikka siinä oli ollut sähkömoottorikin. –ilmeisesti säästääkseen sähköä. Kun näytös oli loppu, hän vielä palasi alas laskemaan väen salista pois. Herra Auer oli siis varhainen esikuva nykyisille elokuvateatterityöntekijöille, jotka ovat monitoimiosaajia, ei pelkkiä ovimiehiä, kassoja tai koneenhoitajia, kuten ennen oli yleisesti tapana.

Alkuaikoina Tangossa ei tiettävästi esitetty lainkaan musiikkia mykkäelokuvien höysteenä, mutta liekö kilpailu ollut niin kovaa, että eräässä viimeisimmistä ilmoituksistaan lokakuussa 1917 Tango mainostaa, että musiikkia esittää (paimiolainen) ”kansansoittajakolmikko Lähteenmäet”.

Kansalaissodan tiimellyksessä, ilmeisesti vuoden 1918 puolella, Tango lopetti toimintansa. Rakennus palveli sen jälkeen mm. puusepänverstaana ja autokorjaamona, kunnes se purettiin. Purkuvuotta ei ole tiedossa, mutta Tangon paikalla on nykyään (2005) vuonna 1976 valmistunut asuinkerrostalo.
 

Kuvia

 

Tangon rakennus Veistämöntorilla 1950 -luvulla, jolloin entisessä elokuvateatterissa toimi puusorvaamo.   SEA   Tangon talon paikka, nykyinen Pakkarinkatu 3, vuonna 2005.  JM
     

 

 

Tangon piirustukset.  PP  

 

Omistajat

1916-1918    Johannes Wallin / hoit ”herra Auer”

 

© 2005 Jari Mäkilä
Kaikki oikeudet pidätetään.