Sata vuotta elokuvaa Turussa 1905 - 2005!

 

Esipuhe

Ajatus elokuvateatterihistorian tekemisestä syntyi, koska tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Turun ensimmäisen kiinteän elokuvateatterin avaamisesta. Samalla huomasin, ettei turkulaisten elokuvateattereiden historiaa ole kokonaisuutena netissä löydettävissä. Ainoastaan kaksi kattavaa julkaisua olen löytänyt kirjallisena: Ari Honka-Hallilan ym. ”Pajasta palatsiin” – teoksen vuodelta 1997 sekä Harri Kalpan artikkelisarjan ”Auran kaupungin eläwät kuwat”, joka julkaistiin Turun Sanomissa vuonna 1985. Mm. näitä teoksia olen hyödyntänyt näissä kirjoituksissa omien muistitietojeni ja haastattelujeni lisäksi.

Ideana on ollut koota mahdollisimman kattava tietopankki turkulaisista teattereista, käsittäen perustiedon lisäksi myös esim. projektoreiden tiedot. Valokuvia olen myös metsästänyt mahdollisimman paljon useista eri paikoista, jotta saataisiin jokaiselle teatterille mahdollisimman laaja kuva-albumi.

Sataan vuoteen mahtuu monenlaista teatteria ja monenlaista vaihetta. Kaikki alkoi vaatimattomasta ”Maailman Ympäri” – teatterista lankkupenkkeineen, kasvaen elokuvan kultaisina vuosina toinen toistaan isommiksi ja hienoimmiksi teattereiksi, kunnes ensin ”Turun taudin” seurauksena moni vanha teatteri purettiin, ja myöhemmin myös television ja videoiden myötä isoja saleja lopetettiin ja siirryttiin monisalisiin rypäleteattereihin.

Tänä päivänä Turussa toimivat teatterit eivät juuri historiaa säteile: nykyään (2005) säännöllisesti toimivista turkulaisteattereista vanhin, Thalia, on avattu vuonna 1985. Tosin edelleen on olemassa vuonna 1956 avattu Domino, mutta siellä ei säännöllistä, kaupallista elokuvatoimintaa enää ole. Samoin nykyisen KinoPalatsin sali 2 on alkujaan vuonna 1958 avattu Casino, mutta katsomo on remontoitu niin, ettei sitä alkuperäisekseen tunne.

Sivumennen voisi mainita, että Helsingissä on vielä ripaus vanhaakin historiaa tallella: Toiminnassa ovat vielä 1910 – luvulla avattu Diana (alkujaan Lyyra), ensimmäinen äänielokuvasalimme 1920 – luvulta, Capitol (nykyään Forum 1), 1927 avattu Orion sekä 1936 avattu Bio Rex.

Turun viimeinen vanha kunniakas elokuvasali, 1927 avattu Formia (alkujaan Kinola) sai tehdä tilaa uudelle KinoPalatsi –multipleksille vuonna 2000. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan tämä kaunis Formian sali piti sisällyttää uuteen elokuvakeskukseen, mutta ennen kuin suojelupäätöstä saatiin aikaiseksi, ehtivät kaivurit repiä tämän viimeisen kaunottaren. Turun tauti iski taas – mutta nyt ei enää tarvitse pelätä: kaupungissa ei ole enää yhtään vanhaa elokuvasalia.

Muistot kuitenkin elävät, ja vanhat valokuvat kertovat omaa kaunista kieltään elokuvateattereiden kulta-ajasta myös Turussa. Suuria paikallisia, eli turkulaisia, elokuvateattereiden omistajia tai hoitajia mahtuu sataan vuoteen. Elokuvateatteritoimintahan käynnistyi paikallisen liikemiehen Wilhelm Willbergin toimesta, joka ensin sisusti liikehuoneistoon teatterin, mutta jo seuraavana vuonna ryhtyi, ensimmäisten joukossa maassamme, rakentamaan varsinaista elokuvateatterirakennusta. Myöhemmin turkulainen vaikuttaja alalla oli rouva Berta Nilsson, joka parhaimmillaan viiden oman teatterin lisäksi hoiti vielä Suomi-Filmin kahta teatteria. Nilssonin ulkopuolelle jäi siis vain kolme teatteria. Kolmas iso turkulainen vaikuttaja alalla oli Kauko Nurmi, joka ensin Nilssonilla työskenneltyään avasi yhdessä Aito Mäkisen kanssa Bostonin. Vähitellen firma paisui ABC-Kinot Oy:ksi teattereiden määrän lisäännyttyä kolmeen. Vielä myöhempinä vuosina Kauko Nurmi sai ison manttelin kantaakseen, sillä kun Finnkino perustettiin 1986, hänen hoitoonsa siirtyivät kaikki Turun teatterit Dominoa lukuun ottamatta.

Vaikka turkulaisilla yrittäjillä on ollut huomattava merkitys elokuvateatterihistoriassa, niin jo melko varhaisessa vaiheessa myös valtakunnallinen yhtiö sai jalkansa myös turkulaisen elokuvateatterin oven väliin. Sen jälkeen valtakunnallisia omistajia ovat olleet ainakin Maat ja Kansat Oy, Adams-Filmi, Suomi-Filmi, Oy Kinosto, jne., ja lopuksi Finnkino. Ulkomaisia omistajia historian aikana ovat olleet ainakin Nordiska Biografkompaniet sekä Sandrew-Metronome.

Niistä teattereista, joissa olen käynyt, on virallisen tiedon lisäksi myös ”Omat muistelmat” – osio, jossa hieman vapaamuotoisemmin muistelen kyseistä teatteria.

Kiitos kaikille henkilöille ja tahoille, jotka ovat myötämielisesti suhtautuneet hankkeeseeni ja edesauttaneet sen syntymistä. Ilman teitä en olisi pystynyt saamaan tätä aikaan. Erityiskiitos Jarmo Välimäelle, joka teki ison urakan kuvien ja tekstin käsittelyssä.

Ketään haastatelluista en erityisesti halua mainita, koska kaikkien apu ja panos on ollut merkittävä, mutta ihailen Kino Pansiolan hoitajana toimineen, nyt 89-vuotiaan Arvi Viljasen voimia ja muistia, kun haastattelin häntä kirjoitustani varten.

Toivotan miellyttäviä hetkiä turkulaisten elokuvateattereiden historian parissa. Palaute on äärimmäisen tervetullutta, samoin kuin mahdolliset lisätiedot.


Jari Mäkilä

Lisäys 15.5.2009: Tämän sivuston julkaisun jälkeen mm. Kino Thalia on lopettanut toimintansa, ja parhaillaan myös Kino Julian toiminnan jatkuminen on epävarmaa. Ehkä joskus teen kattavamman päivityksen tähän sivustoon, toistaiseksi noudatettakoon alkuperäistä tarkoitusta käsitellä Turun elokuvateattereiden ensimmäistä vuosisataa.

© 2005 Jari Mäkilä
Kaikki oikeudet pidätetään.