Maailman Ympäri 1905 - 1908

Venäjän Kirkkokatu (Yliopistonkatu) 23

 

Maailman Ympäri, Turun ensimmäinen kiinteä elokuvateatteri, avattiin marraskuun 17 päivänä 1905. Sen perustaja oli rohdoskauppias Wilhelm Willberg, joka myös omisti koko tämän ns. Priman talon, jossa teatteri sijaitsi.

Avajaisilmoitus Turun Sanomissa oli vaatimaton, yhden palstan levyinen, joka kertoi: ”Ensi näytäntö tänään klo 5, 6, 7 ja 8 i.p., Elävien kuvien näyttely Maailman Ympäri”.

Itse teatterikin oli vaatimaton: istumapenkit noin 100 katsojalle oli kyhätty lankuista, eikä teatterissa ollut lainkaan eteistiloja. Oven pielessä olleesta pienestä luukusta liput myytiin suoraan kadulla odottelevalle yleisölle, kunnes ovet avattiin suoraan ulkoa teatterisaliin. Konehuone sijaitsi sisäänkäynnin yläpuolella, josta sitten käsinveivattavalla projektorilla koneenhoitaja G. Kanervo esitti tutisevat elävät kuvat kansan kummasteltaviksi.

Teatteri ilmoitteli itsestään myös lentolehtisillä: Lippujen hintojen kerrottiin olevan, paikan sijainnista riippuen, 25 pennistä 1 markkaan. Henkilöille, jotka ”omaavat paremman kassan” suositeltiin markan paikkoja, koska ”illusioni on niillä täydellisin”. Muutoin Willberg ilmoitteli uusista ”premiääreistään” sanomalehdessä varsin nuukasti –ilmeisesti kuulopuheiden ja lentolehtisten voimalla saatiin tarpeeksi väkeä teatteriin.

Wilhelm Willberg omisti Maailman Ympärin melko tarkalleen puoli vuotta, minkä jälkeen myi sen tamperelaiselle Maat ja Kansat Oy:lle. Willberg ei suinkaan luopunut alasta, vaan paransi asemiaan rakennuttamalla uuden, isomman ja ajanmukaisemman elokuvateatterin Humalistonkatu 2:een. Maailman Ympäri jatkoi toimintaansa Maat ja Kansat Oy:n omistuksessa, mutta se ei enää tahtonut pärjätä kilpailussa Willbergin uuden teatterin kanssa: Asemaansa vahvistaakseen Maat ja Kansat –yhtiökin rakennutti loistokkaamman teatterin Hamburger Börsin pihalle ja sen myötä Maailman Ympäri -teatterin taru päättyi, ilmeisesti toukokuun 5 päivänä 1908. Viimeinen lehti-ilmoitus 28.4.1908 kertoo, että Maailman Ympärissä esitetään ”Kuvia Tukholmasta” ja ”Metsänvartijan onnettomuus”.

Turun ensimmäinen elokuvateatteri ehti toimia siis vain noin kaksi ja puoli vuotta. Priman talo on kuitenkin vielä pystyssä: Maailman Ympärin jälkeen huoneistossa toimi pitkään mm. sanomalehti Uuden Auran konttori sekä myöhemmin Yhdyspankin tiloja.

Nykyään (2005) Maailman Ympärin tiloissa toimii (kotimaista elokuvaa sponsoroivan) Expert -ketjun kodinkoneliike.

 

Kuvia

 

Priman talo Venäjän Kirkkokadun ja Aurakadun kulmauksessa. Turun ensimmäinen elokuvateatteri Maailman Ympäri toimi äärimmäisenä vasemmalla näkyvässä liikehuoneistossa.   SEA   Priman talo vuonna 2005. JM
     

 

"Maailman Ympärissä"  pääsee edelleenkin elokuvanautintoihin, tosin vain kotiteatterin muodossa. Tiloissa toimii näet kodinkoneliike.  JM   Maailman Ympärin sisäänkäynti vuonna 2005.   JM

 

Ilmoituksia

 

 

Turun ensimmäinen elokuvailmoitus 17.11. 1905.  

Omistajat

1905-1906         Wilhelm Willberg

1906-1908         Maat ja Kansat Oy

 

© 2005 Jari Mäkilä
Kaikki oikeudet pidätetään.