Julia 1 - 5 1987 -

Eerikinkatu 4, Julininkulma

 

Kauan tyhjillään olleeseen Julininkulman tontille Eerikin- ja Brahenkadun kulmaukseen alettiin 1980 –luvun loppupuoliskolla rakentaa uutta kauppakeskusta. Tiloihin suunniteltiin myös elokuvateatteritilat. 

Hankkeen alullepanija oli Kino Savoy Oy –niminen helsinkiläinen yhtiö. Keväällä 1986, kun hanke oli vielä paperilla, olivat suunnitelmat ainakin viidelle salille, ja mahdollisesti kaavailtiin seitsemää salia. Kino Savoyn johtaja Thomas Adams kertoi lehtihaastattelussa tuona keväänä, että ”ihanteellinen olisi kuusi salia, joista suurin olisi 250-300 paikkainen”. 

Vuoden 1986 syyskuussa Kino Savoy sulautui  Adams-Filmin ja Kinoston mukana uuteen jättiyhtiö Finnkinoon, joka jatkoi elokuvateattereiden suunnittelua Julininkulmaan. Hankkeesta toteutui viisi salia, joista suurin oli 168 –paikkainen ja pienin 92 –paikkainen. 

Finnkino oli siis alusta alkaen omistajana tälle elokuussa 1987 avatulle teatteriryppäälle. Julian viisi salia korvasivat aiemmin keväällä lopetetut Casinon, Astorin ja Kino-Turun. Viimeksi mainitun kaksi Philips –projektoria siirrettiin Julia 1:een jatkamaan elokuvien näyttämistä. 

Kino Julian tilat eivät olleet mitenkään korkeat. Porrastettu katsomo saatiin aikaan siten, että aulasta noustiin portaita ylös, käynti saliin oli takaosasta, ja salin lattia laski tuloportaiden verran taas alaspäin. Kun isommasta salista poistuttiin alaovesta, oltiin taas aulan tasolla. Portaista kylläkin koitui myöhemmin hankaluuksia, sillä vuonna 1990 Kaupunginhallitus antoi Julialle korjauskehotuksen liikuntavammaisten pääsyn helpottamiseksi teatteriin. Juliaan rakennettiinkin myöhemmin invarampit.

Konehuoneiden osalta ei tarvinnut turvautua kuitenkaan ns. peiliprojisointiin, kuten Thaliassa, vaan koneet nostettiin rautaisten korokkeiden avulla niin ylös katonrajaan kuin suinkin. Tällöin muutettiin esim. parikoneajossa olevien Julia 1:n ja 4:n koneiden antokelan paikkaa projektorin päältä lamppukammion alle. Muuten konehuoneet saatiin Juliassa sijoitettua kohtalaisen järkevästi: viidellä salilla oli kolme konehuonetta, ainoastaan 5 –salilla oli ”oma” konehuone. 

Julia oli muutenkin avarampi ja ”helpompi” paikka tulla kuin pari vuotta vanhempi Thalia. Vaikka Julia olikin toisessa kerroksessa, oli sinne helppo mennä avaria portaita tai jopa hissillä. Lipunmyynti sijoitettiin aulan sisääntulon viereen, ja itse aulassa oli kahvio-makeismyymälä. Sen verran vanhaa perua Juliaan hyväksyttiin, että kadun toisella puolen toimineen Kino-Palatsin aulapenkit siirrettiin sinne. 

Julian avauduttua Finnkinolla oli 11 salia Turussa. Cineman ja Formian vastahakoisten sulkeutumisten jälkeen jäljelle jäivät vain Thalia ja Julia, yhteensä 8 salia. Kun vanhan Formian sijoilla avattiin kilpailevan Sandrew-Metronome–yhtiön 9–salinen KinoPalatsi, katsoi Finnkino viisaammaksi luopua Thaliasta ja keskittää toiminta pelkästään Julian viiteen saliin. Oli olemassa suuri uhka, että Sandrewin uusi multipleksi hiljentäisi Juliankin katsomot tyystin. Toki KinoPalatsi haukkasi isoimman osan katsojista, mutta yllättävästi väkeä silti riitti Juliaankin. Vastavetona Finnkino suunnitteli omaa, Julian korvaavaa multipleksiä Kauppahallin viereen, mutta rakennuslupaa ei heltynyt uudelle rakennukselle vanhaan miljööseen. Ehkä hyvä niin, sillä kaksi multipleksiä tuskin olisi Turussa kuitenkaan menestynyt. Sen sijaan Finnkino panosti Juliaan, ja mm. esityskoneita vaihdettiin uudempiin 2000 –luvun alussa. 

Tätä kirjoittaessa (2005) Julian viisi salia toimivat edelleenkin Finnkinon luotsaamina Julininkulmassa.

 

Omia muistoja

Muistan Julian alkuaikoina, miten sisääntuloaula vaikutti mahdottoman avaralta. Myöhempinä vuosina aulaan hankittiin enemmän mainostauluja ja lattialla seisovia valomainoksia sekä istuimia, joten avaruuden tuntu vaihtui minusta enemmän kodikkuuteen.

Julian katsomosalit olivat mielestäni alusta alkaen kodikkaamman lämpöisemmät kuin esimerkiksi Thaliassa. Lisäksi istuimet olivat paremmat.

Julia on itselleni hyvin tuttu paikka, sillä isäni työskenteli siellä muutaman vuoden ennen eläkkeelle jäämistään. Julian henkilökunnalla oli muistaakseni hyvä porukkahenki. ”Vanhoista jermuista” siirtyi työskentelemään Juliaan isäni lisäksi ainakin Hugo Heinonen.

Finnkinon siirryttyä Rautakirjalle uusi omistaja nipisti koneenhoitajien työajasta 15 minuuttia pois, ja tämä aiheutti pahaa mieltä. Juliassa oli jo muutenkin koneenhoitajan työhön sisällytetty ovimiehen hommat, joten työaika 15 minuuttia ennen ensimmäistä esitystä oli reilusti alimitoitettu. Vartissa olisi pitänyt ehtiä avata aulan portti, sytyttää valot kaikkialle, avata vessat, ladata 5 salin koneet esityskuntoon ja vielä repiä liput. Toisin sanoen työntekijät joutuivat tulemaan töihin omalla ajallaan jotta kaikki olisi saatu ajoissa kuntoon. Joskus kesäaikaan oli viidelle salille työvuorossa vain yksi koneenhoitaja-ovimies, ja muutaman kerran olin isäni mukana auttamassa häntä kun kerta kaikkiaan yksi mies ei ehtinyt. Silloin oli vielä jokin kesälippukampanja menossa ja porukkaa aulan täydeltä. Lupaa minun työskentelyyni Juliassa ei kysytty keltään, vaan toimittiin omin päin pakon edessä.

 

Kuvia

 

Julian sisäänkäynti 2005.   JM   Julininkulman talo 2005.  JM
     

 

Julian aulaa ja makeismyyntipiste 2005.  JM   Julian aulaa 2005.  JM
     

 

Raput ja invaramppi, joita pitkin noustaan aulasta 1, 2 ja 3 -saleihin. JM   Käynti Julian aulaan kauppakeskuksesta. Vasemmalla mainostaulut ja oikealla lippukassa.  JM
     
 

Julian aulasta, vanhat Kino-Palatsin aulapenkit uusiokäytössä.   JM   Yleisnäkymä aulasta 1990 -luvulta, taustalla vanha makeismyynti- ja kahvilapiste.   JM
     

 

Julia 1:n sali taaksepäin aivan uutena.   SEA   Eräs Julian saleista.   JM
     

 

Eräs Julian saleista.   JM   Eräs Julian saleista.   JM
     

 

Toinen Julia 1:n Philips -projektoreista, alkujaan Kino-Turun kone.   JM   Vuonna 2004 Julia 2:een Philipsin tilalle vaihdettu Victoria ja koneenhoitaja Jari Välilä.   JM
     

 

Julia 3:n konehuone 1990 -luvulla, jolloin koneena oli vielä Philips...   JM   ...ja Julia 3:n konehuone vuonna 2005, jolloin uudempi Victoria on korvannut Philipsin.   JM

 

Projektorit

JULIA 1

Kone (valmistenro) Mistä tullut Teatterissa Mihin mennyt
       
Philips FP 56 (33974) Kino-Turku, T:ku 1987 - edelleen  --
Philips FP 56 (34022) Kino-Turku, T:ku 1987-199? rikkoutunut
Philips FP 56 (34916) käytettynä ulkom.? 199?-edelleen  --
       

JULIA 2

       
Philips FP 56 (34323) Olympia, T:re 1987-2004 Bio Huvimylly, Raahe
       
Victoria 5 Kino Itäkeskus H:ki 2004- edelleen  --
       

JULIA 3

       
Philips FP 6 (33213) Arena, Hyvinkää 1987-2003 ?
       
Victoria 5 (05914550) ? 2003 - edelleen  --
       

JULIA 4

       
Philips FP 6 (33262) Jyväs-Kino, J:kl 1987-2003 ?
Philips FP 6 (33256) Jyväs-Kino, J:kl 1987-2003 ?
       
Victoria 5 (05914814) ? 2003 - edelleen  --
       

JULIA 5

       
Philips FP 6 (31604) Gloria, Vaasa 1987-? ?
       
Victoria 5 (05914523) ?    

 

Omistajat

1987- --        Finnkino Oy

 

© 2004 Jari Mäkilä
Kaikki oikeudet pidätetään.