Kosmorama 1907 - 1909
Atena 1909
Athena 1909-1913

Nikolaintori (Vanha Suurtori) 7

 

Nikolaintorin, eli nykyisen vanhan Suurtorin, varrella sijaitsevaan kondiittori Lehtisen taloon avattiin elävien kuvien teatteri Kosmorama syyskuun 14 päivänä 1907 muuttamalla entinen myymälähuoneisto noin 150 katsojan elokuvasaliksi, jota ainakin sanomalehdessä kehuttiin ”aistikkaaksi sisustetuksi”. Tiettävästi teatterilla oli kuitenkin jonkinlaisia käynnistymisvaikeuksia, mutta joidenkin korjausten jälkeen se alkoi toimia säännöllisesti.

Kosmorama vaihtoi nimensä Atenaksi keväällä 1909. Atenan aikana otetusta valokuvasta ainakin voi päätellä, ettei elokuvateatteri ollut suinkaan huomaamaton: sisäänkäynnin yläpuolella oli komea kyltti, joka kertoi talossa olevan elokuvateatterin. Lokakuussa 1909 teatterin nimeä muutettiin vielä kerran: siitä tuli Athena, jonka nimisenä se toimi loppuunsa asti.

Teatterin sanomalehti-ilmoittelu oli vaatimatonta, ja tiettävästi musiikkia ei esitetty mykkäesitysten aikana juuri lainkaan, paitsi ainakin vuonna 1909, jolloin ”Atenan loistonäytännössä” tohtorinna Eichwald esitti ”soittoa hyvällä pianolla”.

Atenassa esitettiin tietojen mukaan pääasiassa ranskalaisen Pathe –yhtiön elokuvia, joihin Athenan omistajan puoliso käänsi suomalaiset sekä ruotsalaiset välitekstit ja liitti ne elokuvaan. Muita tietoja Kosmorama/Atenan omistajista ei sitten olekaan, kuin että ilmeisesti kaksi kertaa olemassaolonsa aikana omistaja vaihtui. Ilmeisesti kaupungin itäisempi puoli oli kannattamaton elokuvateatterille, koska Athenan toiminta päättyi vuoden 1913 aikana.

Kosmorama/Atenasta tekee harvinaisen elokuvateatterin se, että se on kautta historian ainoa kantakaupungin elokuvateatteri, joka on toiminut Tuomiokirkon puolella Aurajokea (eli täl pual jokke).

Nykyään (2005) talo, jossa Kosmorama/Atena sijaitsi, toimii Åbo Akademin hallintorakennuksena.


 

Kuvia

Atenan eli Kondiitori Lehtisen talo Nikolaintorilla. Elävien kuvien teatterin sisäänkäynti erottuu julkisivusta.  SEA Atenan talo on vuonna 2005. Nyt se toimii Åbo Akademin hallintorakennuksena.  JM

 

Omistajat

1907-1909         ??

1909-1913         ??

 

© 2005 Jari Mäkilä
Kaikki oikeudet pidätetään.