Arkadia 1908-1912

Aurakatu 7

 

Aurakatu 7:ssä toimineen kuuluisan Hotelli Phoenixin talossa avattiin ”Turun uusin ja hauskin biografiteatteri” Arkadia tapaninpäivänä 1908. Teatteri oli sisustettu hotellin entiseen ruokasaliin, joka olikin saatu kodikkaaksi mm. peittämällä ikkunat taiteilija E. Lagerstamin maalauksilla. Myös konehuoneen ilmoitettiin olevan ”siksi varman ettei tulenvaara tai peljästyminen tule kysymykseen”.

Teatterin erikoisuutena oli vahtimestarina toimiva pesunkestävä "neekeri", joka tuohon aikaan herätti taatusti ihmetystä. Yleisön mukavuutta lisäsi myös se, että eri hintaiset istuinpaikat oli maalattu eri väreillä, ja kun pääsylipuissa toistuivat samat värit, oli oma paikka helppo löytää.

Kilpailu turkulaisesta elokuvayleisöstä alkoi olla kovaa, niinpä Arkadiakin satsasi viihtyvyyden lisäksi myös ohjelmistoon: ilmoitusten mukaan mm. filmi Leo Tolstoin hautajaisista esitettiin Turussa yksinoikeudella Arkadiassa. Samoin oli huolehdittu mykkäkuvien musiikista: Näytäntöjen aikana oli pianonsoittoa sekä väliajalla myös Phoenixin ravintolassa esiintyneen Hans Burmeisterin orkesterin soittoa.

Arkadian omistajista ei ole muuta tietoa, kuin että ainakin kaksi kertaa teatterin olemassaolon aikana se vaihtui, ja vuonna 1910 ohjaimissa oli Lucie Lindholm-Widell.

Arkadia ei kuitenkaan menestynyt kilpailussa elokuvayleisöstä, vaikka teatteri mainosti ohjelmistonsa ”kestävän kaiken kilpailun” ja vaikka lopulta katsojia houkuteltiin teatteriin balalaikkamusiikin tai jopa 15-miehisen rykmentin torvisoittokunnan voimin.

Teatterin tarina päättyi vuonna 1912 konkurssihuutokauppaan, jossa mm. Wilhelm Willberg osti Arkadian koneet itselleen, siirrettäväksi Biografi Teatteriin.

Hotelli Phoenix jatkoi toimintaansa, mutta sitä ei tiedetä muutettiinko Arkadia takaisin ruokasaliksi vai mihin käyttöön. Myöhemmin, Phoenixin lopetettua, talossa toimi Turun Yliopisto siihen asti kunnes tämä arvokas rakennus purettiin vuonna 1959.

Nykyään (2005) Phoenixin talon/Arkadian paikalla on 1960 –luvun alussa valmistunut vakuutusyhtiö Pohjolan talo.

 

Kuvia

 

 
Vanha kuva Turun kauppatorilta. Keskellä hotelli Phoenixin talo, jossa sijaitsi elokuvateatteri Arkadia. Vasemmalla myös nelikerroksinen Priman talo, jossa sijaitsi elokuvateatteri Maailman ympäri.  TS Hotelli Phoenixin talo lähempää. Vasemmalla Aurakatu, jonka puolelta oli käynti Arkadiaan. TS
 
Phoenixin / Arkadian paikalla vuonna 2005 oleva Pohjolan talo Aurakadun puolelta.  JM Pohjolan talo kauempaa Aurakadulta vuonna 2005.  JM

 

Ilmoituksia

Arkadian elokuvailmoitus Turun Sanomissa.

 

Omistajat

1908-1908         ??

1910            Lucie Lindholm-Widell

1911-1912    ??

 

© 2004 Jari Mäkilä
Kaikki oikeudet pidätetään.